19 Mart 2016 Cumartesi

Nevruz Bayramı Kutlu Olsun ( Nevruz Nedir )


   Nevruz Bayramı diğer isimleriyle Ergenekon'dan Çıkış Bayramı veya Yeni Yıl Bayramı Türk Dünyasında binlerce yıldır kutlanmaktadır.
  
   Nevruz Ne demektir ?
   Kelime olarak Yeni Gün anlamına gelen farsça bir kelimedir. Baharın gelişidir. Gece ile Gündüz'ün eşit olduğu 21 Martta kutlanır. 

   Ne zamandır Nevruz Kutluyoruz ?
   Yazılı kaynaklara göre M.Ö. VIII. Hunlar tarafından kutlandığı o zamandan sonra bütün Türk Kavimlerinin bu geleneği sürdürdüğü ve Türk'ün en büyük bayramı olarak bilinmektedir.  Divanu Lügati't Türk 'de İslamdan önce Türklerin her yılı dört eşit parçaya böldüğü, her üç aya bir isim verdiği ve yılın geçişini ise bir bayramla kutladığı bu güne Nevruz denildiği hemen sonraki ayın ise oğlak ayı olarak adlandırıldığı bilgisi bize verilmektedir. 

   Günümüzde Nevruz 
   Nevruz bir çok dine girmiş Türkler tarafından hala unutulmamıştır. Bugün baktığımızda Hıristiyan olan Çuvaşlar, Budist olan Tuva Türkleri ve Müslüman olan Azerbaycan Türkleri, Kırgız Türkleri hep beraber Dünya'nın farklı yerlerinde, farklı dinlerde ve farklı mezheplerde de olsalar bu bayramı kutlamaktadırlar. 

   Azerbaycan, Kırgızistan, Kazakistan, Özbekistan, Türkmenistan, Doğu Türkistan, Irak, Afganistan, Kıbrıs, Tuva, Çuvaş, Sibirya, İdil-Ural boyları, Hakasya, Balkan Türkleri arasında Nevruz milli bayram olarak kabul edilip resmi tatil ilan edilmiştir.

0 yorum:

Yorum Gönder

Bumerang - Yazarkafe

Etiketler